Храмът Св. Пантелеймон се намира в центъра на община Ведя. Църквата е изградена през 1845г. с тухли, а дворът е ограден с тухлена ограда в стоманобетонна рамка, с порти от ковано желязо. Пред църквата са разположени паметниците за героите от 1877 и 1918 г. Построена е за сметка на д-р Апостол Арсаш, през 1845 г., както се вижда от надписа, върху мраморна плоча, поставен върху верандата. Написан е на гръцки, с гръцки букви. В превод той има следното съдържание: „Апостол Арсаш, лекар, построил тази църква от основата през 1845 г., за да възпоменае сина си Георге, който умира във Виена на 24 януари 1835 г.“
Единственият му син Георге, който учи във Виена, се влюбва в еврейска студентка, с която иска да се ожени. Не притежавайки съгласието на родителите, Георге, в момент на лутане, слага край на живота си, застрелвайки се. За да облекчи тази болка, поради неестествената смърт на сина му, както и да прости този труден грях от самоубийство, д-р Апостол Арсаш изгражда тази църква. Инцидентът със самоубийството на сина му Георге е показан от две алегорични картини, рисувани от художника Георге М. Татареску върху две платна с размери 180/83 см, поставени в ниши, на западната стена на църквата, на входа, вдясно.
На първата картина е нарисуван д-р Апостол Арсаш, в сянката на който се вижда ангел, който показва с ръка към младата двойка отстрани, молейки съгласието на бащата. Втората картина показва двамата млади хора, зад които се появява Богородица, която сякаш ги прегръща. На първата картина пише „CONCORDIA“, а на втората: „ДВЕ ТРЕНДАФИЛА ИМАШЕ. ЖИВОТЪТ НА ТРЕНДАФИЛИТЕ БЕ САМО В УТРОТО“.
Църквата е построена в румънски стил.
Отначало църквата е изографисана от художника Георге Зугравул, който се е подписал върху една от иконите. От този художник сa останали 4 икони, с размери 78/55 cm. През 1874 г. ктиторът, към края на живота си, довежда известния художник Георге М. Татареску, който вече е известен и утвърден като един от най-големите художници в страната, за да извърши изцяло зографисване на храма.